ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το Wing Chun (詠春) είναι ένα σύστημα που βασίζεται στην απλότητα των τεχνικών και στην φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος.

 

Η δύναμη που παράγει το σύστημα πηγάζει από την αλληλουχία οστών και αρθρώσεων, όπως και από την σχέση που έχει το σώμα με το έδαφος. Το σύστημα βασίζεται στο μηχανισμό του τριγώνου και της ευθείας και έχει ως στόχο την όσο το δυνατόν αμεσότερη και ταχύτερη διεκπεραίωση μιας μάχης, χρησιμοποιώντας τον ελάχιστο απαιτούμενο κόπο, την ελάχιστη απαιτούμενη δύναμη και τον ελάχιστο απαιτούμενο χώρο.

 

Βασικός στόχος του συστήματος είναι ο ασκούμενος να γίνει ολοκληρωμένος μαχητής στο πιο σύντομο δυνατό χρονικό διάστημα.
Η χρήση της ταυτόχρονης άμυνας και επίθεσης και η προσήλωση στον κεντρικό άξονα του αντιπάλου, καθιστά το Wing Chun ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο και σωματική διάπλαση.

 

Πέρα από το κομμάτι της αυτοάμυνας, η ακρίβεια που επιτάσσει η συνεχής πρόσβαση του πιο άμεσου δρόμου προς τον αντίπαλο αναπτύσσει, εκτός από την συγκέντρωση, μια πληθώρα πνευματικών ικανοτήτων που ο ασκούμενος εξελίσσει για το υπόλοιπο της ζωής του.

DSC_0376

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

DSC_0282

Δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς γεννήθηκε το Wing Chun. Η ιστορία του χάνεται στο χρόνο λόγω της προφορικής αντί γραπτής παράδοσης του συστήματος από τους δασκάλους στους μαθητές καθώς και της μυστικότητας κατά την ανάπτυξή του λόγω της σύνδεσής του με αντιαυτοκρατορικά επαναστατικά κινήματα.

 

Υπάρχουν τουλάχιστον οχτώ διαφορετικές γενεαλογίες Wing Chun, καθεμία με το δικό της μύθο δημιουργίας. Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν σε μια κεντρική ακολουθία γεγονότων, ξεκινώντας με την ιστορία της προέλευσης της πρώτης διδάσκουσας. Κατά τον 18ο αιώνα η δυναστεία των Qing κατέστρεψε τον ναό Shaolin της Fujian κατόπιν υποψίας ότι υπέθαλπε αντιαυτοκρατορικούς επαναστάτες.

 

Σύμφωνα με τον θρύλο, η Ng Mui, μοναχή η οποία είχε βρει καταφύγιο στο ναό σε μικρή ηλικία και μία από τους θρυλικούς Πέντε Γηραιούς των Shaolin, κατάφερε να ξεφύγει και να γλιτώσει από την καταστροφή. Εκείνη την εποχή ήδη δίδασκε μια μορφή Kung Fu η οποία δεν ήταν ακόμη επώνυμη. Αργότερα ανέλαβε την εκπαίδευση μιας νεαρής κοπέλας, της Yim Wing-chun, από την οποία πήρε και το σύστημα το όνομά του. Wing Chun (詠春) σημαίνει “Ύμνος στην Άνοιξη”.

 

Τελικά η γνώση πέρασε μέσα από τους αιώνες από δάσκαλο σε μαθητή, φτάνοντας στον Ip Man ο οποίος εξέλιξε και αναβάθμισε το σύστημα. Μιλάμε άλλωστε για τον δάσκαλο του θρυλικού Bruce Lee ο οποίος μπορεί να είναι γνωστός στο ευρύ κοινό από τις ταινίες του, μέσα από τις οποίες έκανε ξακουστές και τις κινέζικες πολεμικές τέχνες, ωστόσο είχε και ιδιαίτερη προσφορά στον κόσμο του Kung Fu αφού ανέπτυξε και το δικό του, ξεχωριστό σύστημα μάχης το οποίο ως θεμέλιο έχει το Wing Chun.

 

Ο τρόπος εξάσκησης του Wing Chun παραμένει ο παραδοσιακός. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε την φιλοσοφία του yin και yang, τα στοιχεία, τα σχήματα και την σκληρή δουλεία!

A regular Wing Chun day

Wing Chun training